Łosoś z marchewką i gołąbkami z kaszy
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 640 g oczyszczonego filetu z łososia 
  • 4 listki bazylii
  • 4 suszone pomidory
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • 4 marchewki 

Gołąbki z kaszy:

  • 2 ziemniaki
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 mała cebulka
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 6 sparzonych liści kapusty

Sos z rukoli:

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1 cytryna
  • 50 g sałaty rukoli
  • 150 ml oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Marchewkę obierz i rozłóż w naczyniu na parze. Gotuj ok. 20 min. Łososia pokrój na 4 kawałki. Pomidory suszone posiekaj drobno i wymieszaj z sosem sojowym oraz posiekaną bazylią. Łososia zamarynuj w pomidorach i odstaw na 20 min. Po tym czasie gotuj na parze razem z marchewką przez ok. 10 min. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Dodaj surową kaszę i posiekany boczek, wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. Przygotowaną masę zawijaj w sparzone liście i układaj ciasno w naczyniu. Dno naczynia wyłóż sparzonymi liśćmi. Podlej rosołem tak, aby przykrył powierzchnię gołąbków. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Rukolę zmiksuj z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Dolewaj powoli oliwę i cały czas miksuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj łososia z gołąbkami i sosem z rukoli.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej