Łosoś z marchewką i gołąbkami z kaszy
Składniki (na 4 porcje):
- 640 g oczyszczonego filetu z łososia
- 4 listki bazylii
- 4 suszone pomidory
- pół łyżeczki sosu sojowego
- 4 marchewki
Gołąbki z kaszy:
- 2 ziemniaki
- 50 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 mała cebulka
- 2 plastry boczku wędzonego
- 1 l wywaru warzywnego
- 6 sparzonych liści kapusty
Sos z rukoli:
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 cytryna
- 50 g sałaty rukoli
- 150 ml oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Marchewkę obierz i rozłóż w naczyniu na parze. Gotuj ok. 20 min. Łososia pokrój na 4 kawałki. Pomidory suszone posiekaj drobno i wymieszaj z sosem sojowym oraz posiekaną bazylią. Łososia zamarynuj w pomidorach i odstaw na 20 min. Po tym czasie gotuj na parze razem z marchewką przez ok. 10 min. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Dodaj surową kaszę i posiekany boczek, wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem. Przygotowaną masę zawijaj w sparzone liście i układaj ciasno w naczyniu. Dno naczynia wyłóż sparzonymi liśćmi. Podlej rosołem tak, aby przykrył powierzchnię gołąbków. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Rukolę zmiksuj z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Dolewaj powoli oliwę i cały czas miksuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj łososia z gołąbkami i sosem z rukoli.