Makaron razowy z bakłażanem, pieczoną papryką i rukolą
Składniki (na 4 porcje)
- 350 g makaronu razowego spaghetti
- 1 bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 60 g sałata rukola
- 50 g startego sera parmezan
- 60 ml oliwy z oliwek sansa
- kiełki rzodkiewki do dekoracji
- sól i pieprz biały
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Bakłażana kroimy w cienkie paski i przesmażamy delikatnie na oliwie bez koloru z plastrami czosnku. Paprykę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. Po wyjęciu obieramy ze skórki i kroimy w paski. Rukolę siekamy. Makaron obtaczamy w ciepłej oliwie z plastrami czosnku, papryki i bakłażana. Na koniec dodajemy ser i posiekaną rukolę. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.