Makaron tagliatelle z sosem oliwkowym ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 150 g makaronu tagliatelle
- 80 g czarnych i zielonych oliwek
- 6 świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek bazylii
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula dymka
- 50 g sera parmezan
- szczypta ziołowego pieprzu
Sposób wykonania:
Do wypełnionego wrzątkiem naczynia Philipiak do gotowania makaronu wsypujemy wstążki tagliatelle i gotujemy go. Pomidory kroimy w kostkę i gotujemy w naczyniu z dodatkiem czosnku i cebuli. Oliwki dzielimy na dwie części, jedną z nich siekamy. Kiedy pomidory się rozgotują, dodajemy oliwki. Całość doprawiamy masłem i pieprzem ziołowym. Na sam koniec gotowania, do przyrządzonego już sosu dodajemy posiekaną drobno bazylię. Mieszamy makaron z sosem i posypujemy startym parmezanem.