Makaron tagliatelle  z sosem oliwkowym  ze świeżych pomidorów
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 80 g czarnych i zielonych oliwek
  • 6 świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek bazylii
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 50 g sera parmezan
  • szczypta ziołowego pieprzu

Sposób wykonania:

Do wypełnionego wrzątkiem naczynia Philipiak do gotowania makaronu wsypujemy wstążki tagliatelle i gotujemy go. Pomidory kroimy w kostkę i gotujemy w naczyniu z dodatkiem czosnku i cebuli. Oliwki dzielimy na dwie części, jedną z nich siekamy. Kiedy pomidory się rozgotują, dodajemy oliwki. Całość doprawiamy masłem i pieprzem ziołowym. Na sam koniec gotowania, do przyrządzonego już sosu dodajemy posiekaną drobno bazylię. Mieszamy makaron z sosem i posypujemy startym parmezanem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej