Marynowane  podudzia z kurczaka  w kiszonych cytrynach
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 5 porcji):

  • 50 ml oliwy
  • 1 kg podudzi z kurczaka 
  • 4 kiszone cytryny 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 ml białego wina
  • sól i pieprz
  • ok. pół łyżeczki sambalu lub świeża ostra papryczka

Sposób wykonania:

Kiszone cytryny: 

Cytryny myjemy i czyścimy. Nacinamy wzdłuż na cztery, pamiętając, aby nie przecinać do końca. Następnie zasypujemy solą i układamy ścisło w naczyniu. Dociskamy i odstawiamy na min. 7 dni. Po tym czasie płuczemy i mamy kiszone cytryny gotowe do użycia.

Podudzia:

Podudzia formujemy podcinając ścięgna, cytryny kroimy w ćwiartki, rodzynki gotujemy w białym winie, a następnie łączymy wszystkie składniki. Marynujemy mięso w przygotowanej marynacie i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 160˚C. Podajemy z segmentami pomarańczy marynowanej w ostrej papryczce.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej