Marynowane podudzia z kurczaka w kiszonych cytrynach
Składniki (na 5 porcji):
- 50 ml oliwy
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 4 kiszone cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki rodzynek
- 50 ml białego wina
- sól i pieprz
- ok. pół łyżeczki sambalu lub świeża ostra papryczka
Sposób wykonania:
Kiszone cytryny:
Cytryny myjemy i czyścimy. Nacinamy wzdłuż na cztery, pamiętając, aby nie przecinać do końca. Następnie zasypujemy solą i układamy ścisło w naczyniu. Dociskamy i odstawiamy na min. 7 dni. Po tym czasie płuczemy i mamy kiszone cytryny gotowe do użycia.
Podudzia:
Podudzia formujemy podcinając ścięgna, cytryny kroimy w ćwiartki, rodzynki gotujemy w białym winie, a następnie łączymy wszystkie składniki. Marynujemy mięso w przygotowanej marynacie i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 160˚C. Podajemy z segmentami pomarańczy marynowanej w ostrej papryczce.