Marynowany łosoś w winie z sałatką z truskawek, ogórka i likieru Malibu
Składniki:
- 1 kg fileta z łososia
- 250 ml wina białego wytrawnego
- 30 g cukru
- 30 ml soku z limonki
- 40 g soli
- 20 g skórki ze świeżej pomarańczy
- 200 g świeżych truskawek
- 200 g świeżego ogórka
- 1 pęczek melisy
- 100 ml likieru Malibu
- 1 cytryna
Sposób wykonania:
Łososia oczyszczamy z ości. Przygotowujemy marynatę z wina, cukru, soku z limonki, soli i skórki ze świeżej pomarańczy. Układamy łososia w marynacie skórą do góry i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, opłukujemy z marynaty, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu jak carpaccio. Truskawki kroimy na ćwiartki, obranego ogórka kroimy na ćwiartki wzdłuż, po czym wycinamy z niego gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1x1 cm. Mieszamy ogórka z truskawkami, dodajemy posiekana melisę i likier Malibu. Doprawiamy sokiem z cytryny. Na łososiu układamy powstałą sałatkę z truskawek i ogórka. Całość dekorujemy młodymi liśćmi sałaty i ziołami.