Marynowany łosoś w winie  z sałatką z truskawek, ogórka i likieru Malibu
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg fileta z łososia
  • 250 ml wina białego wytrawnego 
  • 30 g cukru
  • 30 ml soku z limonki
  • 40 g soli
  • 20 g skórki ze świeżej pomarańczy
  • 200 g świeżych truskawek
  • 200 g świeżego ogórka
  • 1 pęczek melisy
  • 100 ml likieru Malibu
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

Łososia oczyszczamy z ości. Przygotowujemy marynatę z wina, cukru, soku z limonki, soli i skórki ze świeżej pomarańczy. Układamy łososia w marynacie skórą do góry i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, opłukujemy z marynaty, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu jak carpaccio. Truskawki kroimy na ćwiartki, obranego ogórka kroimy na ćwiartki wzdłuż, po czym wycinamy z niego gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1x1 cm. Mieszamy ogórka z truskawkami, dodajemy posiekana melisę i likier Malibu. Doprawiamy sokiem z cytryny. Na łososiu układamy powstałą sałatkę z truskawek i ogórka. Całość dekorujemy młodymi liśćmi sałaty i ziołami.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej