Medaliony z polędwiczki na placuszkach z kaszy jaglanej
Składniki:
Polędwiczki:
- 1 polędwiczka wieprzowa QAFP,
- świeży tymianek,
- sól,
- pieprz.
Placuszki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki otręb owsianych,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz biały,
- gałka muszkatołowa.
Warzywa na parze:
- seler,
- cebula czerwona,
- marchewka,
- cebula biała,
- figa miechunka,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- kiełki rzodkiewki.
Sos śliwkowy:
- 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej,
- śliwki suszone,
- 50 ml herbaty zielonej w płynie,
- 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki,
- cynamon,
- kardamon,
- sól i pieprz,
- sok z limonki,
- świeży imbir,
- otarta skórka z limonki.
Sposób wykonania:
Medaliony z polędwiczki: Polędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Układamy na folii spożywczej zawijamy szczelnie w rulon. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę i warzywa, następnie gotujemy do miękkości.
Placuszki jaglane: Kaszę jaglaną gotujemy al dente. Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę, jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Sos śliwkowy: Do garnka wlewamy wywar z polędwiczki, zieloną herbatę, do tego dodajemy powidła śliwkowe, pokrojone na kawałki suszone śliwki, świeży imbir, skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji, doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem, solą i pieprzem. Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojoną polędwiczkę wieprzową, warzywa polewamy sosem śliwkowym.