Medaliony z polędwiczki na placuszkach z kaszy jaglanej

Składniki:

Polędwiczki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa QAFP,
  • świeży tymianek,
  • sól,
  • pieprz. 

Placuszki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki otręb owsianych,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz biały,
  • gałka muszkatołowa. 

Warzywa na parze:

  • seler,
  • cebula czerwona,
  • marchewka,
  • cebula biała,
  • figa miechunka,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • kiełki rzodkiewki.

Sos śliwkowy:

  • 3 łyżki domowej konfitury śliwkowej,
  • śliwki suszone,
  • 50 ml herbaty zielonej w płynie,
  • 50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • sól i pieprz,
  • sok z limonki,
  • świeży imbir,
  • otarta skórka z limonki.

Sposób wykonania:

Medaliony z polędwiczki: Polędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Układamy na folii spożywczej zawijamy szczelnie w rulon. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę i warzywa, następnie gotujemy do miękkości.

Placuszki jaglane: Kaszę jaglaną gotujemy al dente. Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę, jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.

Sos śliwkowy: Do garnka wlewamy wywar z polędwiczki, zieloną herbatę, do tego dodajemy powidła śliwkowe, pokrojone na kawałki suszone śliwki, świeży imbir, skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji, doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem, solą i pieprzem. Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojoną polędwiczkę wieprzową, warzywa polewamy sosem śliwkowym.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej