Muszle faszerowane wołowiną i warzywami
Składniki:
- 250 g makaronu muszle,
- 500 g mielonej wołowiny,
- mieszanka meksykańska w puszce,
- parmezan,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mieszanki pomidorów i ziół włoskich,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- sól morska prowansalska,
- 1 łyżka oleju.
Sposób wykonania:
Makaron muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zmieloną wołowinę i chwilkę podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulkę i dusimy dalej pod przykryciem przez 5 minut. Do mięsnej masy dodajemy przecier pomidorowy, 2 łyżki mieszanki pomidorowej (jeśli damy więcej, farsz może być zbyt ostry), doprawiamy solą i dusimy aż sos się zredukuje. Odstawiamy z ognia, wsypujemy odcedzoną mieszankę meksykańską i mieszamy. Ugotowany makaron wypełniamy mięsnym farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok. 5 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.