Muszle faszerowane  wołowiną i warzywami

Składniki:

  • 250 g makaronu muszle, 
  • 500 g mielonej wołowiny, 
  • mieszanka meksykańska w puszce, 
  • parmezan, 
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mieszanki pomidorów i ziół włoskich,
  • 300 ml przecieru pomidorowego, 
  • sól morska prowansalska, 
  • 1 łyżka oleju.

Sposób wykonania:

Makaron muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zmieloną wołowinę i chwilkę podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulkę i dusimy dalej pod przykryciem przez 5 minut. Do mięsnej masy dodajemy przecier pomidorowy, 2 łyżki mieszanki pomidorowej (jeśli damy więcej, farsz może być zbyt ostry), doprawiamy solą i dusimy aż sos się zredukuje. Odstawiamy z ognia, wsypujemy odcedzoną mieszankę meksykańską i mieszamy. Ugotowany makaron wypełniamy mięsnym farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok. 5 minut. Dekorujemy świeżą bazylią. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej