Naleśniki ze szpinakiem i serem mimolette
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 100 g mleka
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 80 g pokrojonego w plastry sera mimolette
- 100 g szpinaku świeżego
- 80 g tuńczyka z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 filecik anchois
- olej słonecznikowy
- pieprz
Sposób wykonania:
Z mąki, jaj, mleka i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju. Umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę, aż ser się rozpuści. Naleśniki podajemy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym udekorowane pomidorkami koktajlowymi.