Okoń morski pieczony w liściach chrzanu
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 okonie morskie
  • 0,5 kg soli morskiej
  • 20 g ziaren kopru włoskiego
  • 1 limonka
  • 4 świeże liście chrzanu

Sos:

  • 100 ml oliwy
  • 20 g natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g koperku
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Okonie oczyszczamy, skrobiemy, płuczemy i osuszamy, filetujemy i przekładamy plastrami limonki. Na to dodajemy ziarna kopru włoskiego. Okonia doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w liście chrzanu, układamy na blaszce na pergaminie. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.

Sos:

Oliwę miksujemy z natką pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny i posiekanym ząbkiem czosnku. Upieczoną rybę polewamy oliwą pietruszkową.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej