Okoń morski pieczony w liściach chrzanu
Składniki:
- 2 okonie morskie
- 0,5 kg soli morskiej
- 20 g ziaren kopru włoskiego
- 1 limonka
- 4 świeże liście chrzanu
Sos:
- 100 ml oliwy
- 20 g natki pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 100 g koperku
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Okonie oczyszczamy, skrobiemy, płuczemy i osuszamy, filetujemy i przekładamy plastrami limonki. Na to dodajemy ziarna kopru włoskiego. Okonia doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w liście chrzanu, układamy na blaszce na pergaminie. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut.
Sos:
Oliwę miksujemy z natką pietruszki, doprawiamy sokiem z cytryny i posiekanym ząbkiem czosnku. Upieczoną rybę polewamy oliwą pietruszkową.