Organki cielęce  z młodą marchewką i szpinakiem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 800 g górki cielęcej z oczyszczonymi kostkami
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Marchew:

  • 800 g młodej marchwi
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół cytryny
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy

Szpinak:

  • 500 g świeżego szpinaku 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałka muszkatołowa
  • pół cytryny
  • ser pleśniowy

Sposób wykonania:

Górkę cielęcą zamarynuj na 12 godzin w plastrach czosnku, oliwie i posiekanym rozmarynie. Następnie dopraw solą i pieprzem, po czym obsmaż na złoty kolor i dopiecz na patelni pod przykrywką. Marchewkę obierz i ugotuj do miękkości. Z oliwy, kminu, skórki i soku z ćwiartki cytryny oraz miodu przygotuj marynatę. Ciepłą marchewkę dopraw marynatą i odstaw do ostygnięcia. Szpinak umyj i osusz. Oliwę podgrzej na patelni razem z plastrami czosnku – tylko nie smaż! Dodaj posiekaną cebulkę i skórkę z ćwiartki cytryny. Dodaj szpinak i dopraw gałką muszkatołową. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i chwilę podgrzej aż ser zacznie się rozpuszczać. Podawaj pokrojone kotleciki na szpinaku z marchewką.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej