Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
Składniki (na 4 porcje):
- 800 g górki cielęcej z oczyszczonymi kostkami
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Marchew:
- 800 g młodej marchwi
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół cytryny
- pół łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy
Szpinak:
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałka muszkatołowa
- pół cytryny
- ser pleśniowy
Sposób wykonania:
Górkę cielęcą zamarynuj na 12 godzin w plastrach czosnku, oliwie i posiekanym rozmarynie. Następnie dopraw solą i pieprzem, po czym obsmaż na złoty kolor i dopiecz na patelni pod przykrywką. Marchewkę obierz i ugotuj do miękkości. Z oliwy, kminu, skórki i soku z ćwiartki cytryny oraz miodu przygotuj marynatę. Ciepłą marchewkę dopraw marynatą i odstaw do ostygnięcia. Szpinak umyj i osusz. Oliwę podgrzej na patelni razem z plastrami czosnku – tylko nie smaż! Dodaj posiekaną cebulkę i skórkę z ćwiartki cytryny. Dodaj szpinak i dopraw gałką muszkatołową. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i chwilę podgrzej aż ser zacznie się rozpuszczać. Podawaj pokrojone kotleciki na szpinaku z marchewką.