Pasztet z królika  z kaszą jęczmienną
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 10 porcji):

  • 1 królik 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe
  • 2 szt. jałowca
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka
  • oliwa do przesmażenia
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 jaja
  • 100 masła
  • 20 g uprażonych i posiekanych 
  • orzeszków sosnowych
  • 1 cytryna
  • 5 g majeranku
  • 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Królika kroimy na kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy i zalewamy winem, czekamy aż wino odparuje do 1/3 objętości. Warzywa przesmażamy i dodajemy do mięsa, zalewamy wodą i dodajemy zioła. Dusimy ok. 1 godz. aż mięso będzie miękkie. Oddzielamy je od kości i miksujemy w blenderze, z dodatkiem jaj i czosnku. Doprawiamy majerankiem i rozpuszczonym masłem. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekane orzeszki, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w foremkach wysmarowanych masłem i wysypanych pudrem grzybowym w temperaturze 180°C przez ok. 20 min. Podajemy z musem chrzanowo-jabłkowym.

Puder z grzybów – składniki:

  • 100 g tartej bułki
  • 30 g suszonych grzybów 

Sposób wykonania:

Grzyby mielimy w blenderze na puder i przesiewamy przez sito. Otrzymany puder grzybowy mieszamy z tartą bułką.

Mus chrzanowo-jabłkowy – składniki:

  • 200 g obranych jabłek 
  • 100 g tartego chrzanu
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Jabłka z tymiankiem smażymy lub pieczemy w piekarniku, następnie przecieramy przez sito i mieszamy z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz sokiem z cytryny.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej