Pasztet z królika z kaszą jęczmienną
Składniki (na 10 porcji):
- 1 królik
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 szt. jałowca
- 1 cebula
- 1 marchewka
- oliwa do przesmażenia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 jaja
- 100 masła
- 20 g uprażonych i posiekanych
- orzeszków sosnowych
- 1 cytryna
- 5 g majeranku
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Królika kroimy na kawałki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy i zalewamy winem, czekamy aż wino odparuje do 1/3 objętości. Warzywa przesmażamy i dodajemy do mięsa, zalewamy wodą i dodajemy zioła. Dusimy ok. 1 godz. aż mięso będzie miękkie. Oddzielamy je od kości i miksujemy w blenderze, z dodatkiem jaj i czosnku. Doprawiamy majerankiem i rozpuszczonym masłem. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, posiekane orzeszki, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w foremkach wysmarowanych masłem i wysypanych pudrem grzybowym w temperaturze 180°C przez ok. 20 min. Podajemy z musem chrzanowo-jabłkowym.
Puder z grzybów – składniki:
- 100 g tartej bułki
- 30 g suszonych grzybów
Sposób wykonania:
Grzyby mielimy w blenderze na puder i przesiewamy przez sito. Otrzymany puder grzybowy mieszamy z tartą bułką.
Mus chrzanowo-jabłkowy – składniki:
- 200 g obranych jabłek
- 100 g tartego chrzanu
- 1 cytryna
- 2 gałązki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Jabłka z tymiankiem smażymy lub pieczemy w piekarniku, następnie przecieramy przez sito i mieszamy z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz sokiem z cytryny.