Pieczone tofu z kolorowymi sałatami
Składniki (na 4 porcje)
- 500 g tofu
- 150 g kolorowe sałaty
- 50 ml olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- 100 g suszone pomidory w zalewie
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 80 g sałaty rukoli
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
- 20 g kapary
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 120 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 limonka
Sposób wykonania:
Tofu kroimy w słupki o przekroju kwadratu (1,5–1,5 cm). Marynujemy w posiekanym czosnku i oleju słonecznikowym. Układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Po tym czasie polewamy sosem sojowym i posypujemy upalonymi pestkami dyni. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę, dodajemy 2 łyżki posiekanej rukoli i pokrojone kapary. Doprawiamy oliwą (1 łyżka) i posiekanym ząbkiem czosnku. Pozostałą rukolę miksujemy z miodem i musztardą oraz sokiem z połowy limonki. Dolewamy oliwę ekstra virgin i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Tofu podajemy z pesto, sosem z rukoli i sałatami skropionymi olejem rzepakowym.