Pieczone tofu z kolorowymi sałatami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 500 g tofu
  • 150 g kolorowe sałaty
  • 50 ml olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • 100 g suszone pomidory w zalewie 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g sałaty rukoli
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 20 g kapary
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 120 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 limonka

Sposób wykonania:

Tofu kroimy w słupki o przekroju kwadratu (1,5–1,5 cm). Marynujemy w posiekanym czosnku i oleju słonecznikowym. Układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Po tym czasie polewamy sosem sojowym i posypujemy upalonymi pestkami dyni. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę, dodajemy 2 łyżki posiekanej rukoli i pokrojone kapary. Doprawiamy oliwą (1 łyżka) i posiekanym ząbkiem czosnku. Pozostałą rukolę miksujemy z miodem i musztardą oraz sokiem z połowy limonki. Dolewamy oliwę ekstra virgin i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Tofu podajemy z pesto, sosem z rukoli i sałatami skropionymi olejem rzepakowym.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Philipiak Vacuum Blender VB500

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej