Pierś gęsi w sosie winogronowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 2 piersi gęsi
  • 2 g suchego majeranku
  • 5 g cynamonu w pudrze
  • 5 g słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 50 g masła

Sos:

  • 300 g winogron
  • 100 g cukru
  • 200 ml octu winnego
  • 1 laska cynamonu

Sposób wykonania:

Pierś gęsi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Majeranek, cynamon i paprykę mieszamy, nacieramy nimi pierś gęsi i odstawiamy na godzinę do lodówki, następnie wkładamy do rękawa foliowego, dodajemy masło, zawijamy szczelnie i pieczemy przez ok. 2,5 godziny w temperaturze ok. 68°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia w rękawie piekarniczym.

Sos:

Wlewamy ocet do naczynia, dodajemy cukier i laskę cynamonu – po czym redukujemy płyn o połowę. Winogrona myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy pestki. Do zredukowanego syropu dodajemy obrane winogrona, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś gęsi kroimy w cienkie plastry i podajemy polane sosem winogronowym.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej