
Pierś gęsi w sosie winogronowym
Składniki:
- 2 piersi gęsi
- 2 g suchego majeranku
- 5 g cynamonu w pudrze
- 5 g słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 50 g masła
Sos:
- 300 g winogron
- 100 g cukru
- 200 ml octu winnego
- 1 laska cynamonu
Sposób wykonania:
Pierś gęsi oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Majeranek, cynamon i paprykę mieszamy, nacieramy nimi pierś gęsi i odstawiamy na godzinę do lodówki, następnie wkładamy do rękawa foliowego, dodajemy masło, zawijamy szczelnie i pieczemy przez ok. 2,5 godziny w temperaturze ok. 68°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia w rękawie piekarniczym.
Sos:
Wlewamy ocet do naczynia, dodajemy cukier i laskę cynamonu – po czym redukujemy płyn o połowę. Winogrona myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy pestki. Do zredukowanego syropu dodajemy obrane winogrona, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś gęsi kroimy w cienkie plastry i podajemy polane sosem winogronowym.