Polędwiczka cielęca z czarnym pieprzem
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 180 g polędwiczki cielęcej
  • 30 g czarnego grubo mielonego pieprzu
  • 100 g ryżu arborio
  • 2 szt. kiszonego ogórka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka startego sera parmezan
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego

Sposób wykonania:

Polędwiczkę obtoczyć w czarnym pieprzu i obsmażyć na patelni. W naczyniu zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż a następnie zalać winem. Gdy wino odparuje, dodać bulion i gotować aż ryż będzie al’dente. Na koniec dodać przesmażone ogórki kiszone pokrojone w paski i masło. Doprawić parmezanem. Udekorować risotto natką pietruszki. Na risotto ułożyć polędwiczkę i skropić gęstym octem balsamicznym.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej