Polędwiczka cielęca z czarnym pieprzem
Składniki:
- 180 g polędwiczki cielęcej
- 30 g czarnego grubo mielonego pieprzu
- 100 g ryżu arborio
- 2 szt. kiszonego ogórka
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka startego sera parmezan
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
Sposób wykonania:
Polędwiczkę obtoczyć w czarnym pieprzu i obsmażyć na patelni. W naczyniu zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż a następnie zalać winem. Gdy wino odparuje, dodać bulion i gotować aż ryż będzie al’dente. Na koniec dodać przesmażone ogórki kiszone pokrojone w paski i masło. Doprawić parmezanem. Udekorować risotto natką pietruszki. Na risotto ułożyć polędwiczkę i skropić gęstym octem balsamicznym.