Polędwiczki wieprzowe w cieście drożdżowym z glazurowaną marchewką
Składniki (na 4-5 porcji):
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 300 g mąki pszennej
- 10 g drożdży instant
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek świeżego majeranku
- 200 g młodych marchewek
- 2 łyżki masła i 3 łyżki słodkiego wina
Sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, otrębami, drożdżami, oregano i dolewając ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min. i przebijamy po upływie tego czasu. Polędwiczki wieprzowe na początku solimy i pieprzymy. Następnie smażymy na złoty kolor z odrobiną świeżego majeranku. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Po czym układamy na nim polędwiczkę i zwijamy całość z kilkoma gałązkami majeranku. Oba końce dokładnie ściskamy, skręcamy i urywamy, a następnie podwijamy nadmiar ciasta pod spód. Smarujemy jajem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez ok. 30 min. Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem masła. Ugotowaną odcedzamy, dodajemy 3 łyżki słodkiego wina i łyżeczkę masła. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Przekrojoną polędwiczkę układamy na talerzu obok marchewki.