Polędwiczki wieprzowe  w cieście drożdżowym  z glazurowaną marchewką
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżego majeranku
  • 200 g młodych marchewek
  • 2 łyżki masła i 3 łyżki słodkiego wina

Sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, otrębami, drożdżami, oregano i dolewając ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min. i przebijamy po upływie tego czasu. Polędwiczki wieprzowe na początku solimy i pieprzymy. Następnie smażymy na złoty kolor z odrobiną świeżego majeranku. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Po czym układamy na nim polędwiczkę i zwijamy całość z kilkoma gałązkami majeranku. Oba końce dokładnie ściskamy, skręcamy i urywamy, a następnie podwijamy nadmiar ciasta pod spód. Smarujemy jajem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez ok. 30 min. Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem masła. Ugotowaną odcedzamy, dodajemy 3 łyżki słodkiego wina i łyżeczkę masła. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Przekrojoną polędwiczkę układamy na talerzu obok marchewki.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej