Rigate z krewetkami  w sosie pomidorowym

Składniki:

  • opakowanie makaronu rigate, 
  • 250 dag krewetek królewskich, 
  • 1 cebula,
  • ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • ½ kg świeżych pomidorów, 
  • 20-30 dag parmezanu,
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dobrze odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeprasowane ząbki czosnku i drobno posiekaną papryczkę chilli. To wszystko smażymy przez ok. 2 minuty, często mieszając, aby czosnek i cebula się nie przypaliły. Potem dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory, czekając aż zrobi się z nich piękna, jednolita masa. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oczyszczone krewetki i drobno pokrojone świeże zioła. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając. Na koniec łączymy makaron z sosem i układamy na talerzu. Posypujemy jeszcze startym na drobnych oczkach parmezanem i dekorujemy świeżymi ziołami albo natką pietruszki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Patelnia mała (20 cm) Philipiak Futuro z pokrywą kulistą Patelnia mała (20 cm) Philipiak Futuro z pokrywą kulistą 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) Philipiak Futuro z pokrywą kulistą

Patelnia Sabbiata Philipiak Futuro z pokrywą kulistą Patelnia Sabbiata Philipiak Futuro z pokrywą kulistą 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Patelnia Sabbiata Philipiak Futuro z pokrywą kulistą

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej