Rigate z krewetkami  w sosie pomidorowym

Składniki:

  • opakowanie makaronu rigate, 
  • 250 dag krewetek królewskich, 
  • 1 cebula,
  • ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • ½ kg świeżych pomidorów, 
  • 20-30 dag parmezanu,
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dobrze odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeprasowane ząbki czosnku i drobno posiekaną papryczkę chilli. To wszystko smażymy przez ok. 2 minuty, często mieszając, aby czosnek i cebula się nie przypaliły. Potem dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory, czekając aż zrobi się z nich piękna, jednolita masa. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oczyszczone krewetki i drobno pokrojone świeże zioła. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając. Na koniec łączymy makaron z sosem i układamy na talerzu. Posypujemy jeszcze startym na drobnych oczkach parmezanem i dekorujemy świeżymi ziołami albo natką pietruszki.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej