
Rigate z krewetkami w sosie pomidorowym
Składniki:
- opakowanie makaronu rigate,
- 250 dag krewetek królewskich,
- 1 cebula,
- ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- ½ kg świeżych pomidorów,
- 20-30 dag parmezanu,
- świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dobrze odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeprasowane ząbki czosnku i drobno posiekaną papryczkę chilli. To wszystko smażymy przez ok. 2 minuty, często mieszając, aby czosnek i cebula się nie przypaliły. Potem dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory, czekając aż zrobi się z nich piękna, jednolita masa. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oczyszczone krewetki i drobno pokrojone świeże zioła. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając. Na koniec łączymy makaron z sosem i układamy na talerzu. Posypujemy jeszcze startym na drobnych oczkach parmezanem i dekorujemy świeżymi ziołami albo natką pietruszki.