Risotto z pęczaku z grzybami
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g ugotowanego pęczaku
- 150 g mrożonych prawdziwków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 50 g koziego sera dojrzewającego
- 50 g suszonych śliwek
- 0,5 l wywaru warzywnego
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i przesmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę, zalewamy białym winem i dokładamy świeży tymianek. Czekamy aż wino odparuje i dodajemy wywar, po czym zagotowujemy, dokładnie mieszając. Dodajemy grzyby przesmażone wcześniej na oliwie z masłem. Następnie dosypujemy pokruszony ser i pokrojone w cienkie paski śliwki. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny.