Risotto z pęczaku z grzybami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g ugotowanego pęczaku 
  • 150 g mrożonych prawdziwków
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła 
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 50 g koziego sera dojrzewającego 
  • 50 g suszonych śliwek 
  • 0,5 l wywaru warzywnego 

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i przesmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę, zalewamy białym winem i dokładamy świeży tymianek. Czekamy aż wino odparuje i dodajemy wywar, po czym zagotowujemy, dokładnie mieszając. Dodajemy grzyby przesmażone wcześniej na oliwie z masłem. Następnie dosypujemy pokruszony ser i pokrojone w cienkie paski śliwki. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej