
Roladki drobiowe ze szparagami i sosem musztardowo-miodowym
Składniki:
- 12-16 sztuk zielonych szparagów,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 4-8 plastrów szynki parmeńskiej,
- 4 krótkie gałązki rozmarynu,
- oliwa,
Sos:
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżka miodu,
- 6 łyżek śmietanki 30%,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Musztardę mieszamy z miodem. Odkładamy 1 łyżeczkę do posmarowania mięsa. Do reszty dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy sos na kilka minut. Szparagi płuczemy, odcinamy „zdrewniałe” części. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek, aby powstały 4 sztuki. Każdą rozbijamy tłuczkiem na grubość 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem oraz połową odłożonej wcześniej mieszanki miodu i musztardy. Układamy po 3-4 szparagi tak, aby ich główki wystawały z roladek i zawijamy. Następnie na każdej kładziemy po gałązce rozmarynu. Całość zawijamy w 1 lub 2 plasterki szynki parmeńskiej. Wystające części szparagów smarujemy oliwą i zawijamy folią aluminiową. Resztę miodowo-musztardowej mieszanki wykładamy na wierzch roladek. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy około 30 minut pod przykryciem. 5 minut przed końcem polewamy roladki sosem.