Roladki z indyka z migdałami  i sosem morelowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 100 g upalonych płatków migdałów
  • sól 
  • pieprz

Sos:

  • 100 g suszonych moreli
  • 200 ml białego wina
  • 50 g miodu
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 50 g masła

Sposób wykonania:

Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie rozklepujemy, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy upalonymi płatkami migdałów. Tak przygotowane formujemy jak zrazy, zawijamy w folię aluminiową wyłożoną pergaminem i pieczemy przez ok. 2 godziny w temperaturze 68°C.

Sos:

W naczyniu karmelizujemy miód, dodajemy pokrojone suszone morele i zalewamy białym winem, redukujemy o połowę, ciągle mieszając, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz chłodne masło. Upieczone roladki z indyka wyjmujemy z folii, podajemy z sosem morelowym oraz posypane resztą upalonych płatków migdałowych.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej