
Roladki z indyka z migdałami i sosem morelowym
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 100 g upalonych płatków migdałów
- sól
- pieprz
Sos:
- 100 g suszonych moreli
- 200 ml białego wina
- 50 g miodu
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 50 g masła
Sposób wykonania:
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie rozklepujemy, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy upalonymi płatkami migdałów. Tak przygotowane formujemy jak zrazy, zawijamy w folię aluminiową wyłożoną pergaminem i pieczemy przez ok. 2 godziny w temperaturze 68°C.
Sos:
W naczyniu karmelizujemy miód, dodajemy pokrojone suszone morele i zalewamy białym winem, redukujemy o połowę, ciągle mieszając, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz chłodne masło. Upieczone roladki z indyka wyjmujemy z folii, podajemy z sosem morelowym oraz posypane resztą upalonych płatków migdałowych.