Rostbef z masłem i pieczonymi ziemniakami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 800 g rostbefu wołowego
  • 12 młodych ziemniaków 
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Plastry rostbefu dopraw pieprzem i solą, po czym odstaw na 5 min. Młode ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym z gałązkami tymianku i plastrami z dwóch ząbków czosnku. Piecz pod przykryciem w temp. 170 stopni C przez ok. godzinę. Masło wyjmij z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Dokładnie je roztrzep trzepaczką na puszystą masę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zagotuj z czerwonym winem. Poczekaj aż wino prawie całkowicie odparuje. Dodaj do niego zioła prowansalskie. Odcedź i ostudź, a następnie połącz z miękkim ubitym masłem. Zawiń w rulon w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny, aby stężało. Rostbef obsmaż na patelni na brązowy kolor. Podawaj z ziołowym masłem i upieczonymi ziemniakami. Można dodać ugotowane na parze warzywa.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej