Ryba w papilotach z cytryną, warzywami i ziołami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje)

  • 2 dorady (każda po ok. 600 g)
  • 4 pędy selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże gałązki koperku
  • 50 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka chili
  • odrobina soli 
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 4 liście laurowe
  • 80 ml białego wytrawnego wina

Sposób wykonania:

Doradę patroszymy i usuwamy skrzela oraz oczy. Nacieramy delikatnie solą i kminem rzymskim. Formujemy z podwójnej warstwy pergaminu rynnę i układamy w niej pokrojone warzywa. Marchewkę w cienkich plastrach, selera naciowego w małych kawałkach, czosnek w plastrach, cebulę w ćwiartkach (oddzielone kolejne warstwy). Warzywa gotujemy w naczyniu na parze przez ok. 4 min. Na warzywach układamy rybę, a na niej cząstki cytryny i koper. Podlewamy każdą winem i oliwą. Zawijamy szczelnie na kształt cukierka i zawiązujemy sznurkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10–15 min. Rybę podajemy w pergaminie na półmisku. Można do niej przygotować sos z rukoli lub pomidorowy.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej