Ryba w papilotach z cytryną, warzywami i ziołami
Składniki (na 4 porcje)
- 2 dorady (każda po ok. 600 g)
- 4 pędy selera naciowego
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże gałązki koperku
- 50 ml oliwy
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka chili
- odrobina soli
- szczypta kminu rzymskiego
- 4 liście laurowe
- 80 ml białego wytrawnego wina
Sposób wykonania:
Doradę patroszymy i usuwamy skrzela oraz oczy. Nacieramy delikatnie solą i kminem rzymskim. Formujemy z podwójnej warstwy pergaminu rynnę i układamy w niej pokrojone warzywa. Marchewkę w cienkich plastrach, selera naciowego w małych kawałkach, czosnek w plastrach, cebulę w ćwiartkach (oddzielone kolejne warstwy). Warzywa gotujemy w naczyniu na parze przez ok. 4 min. Na warzywach układamy rybę, a na niej cząstki cytryny i koper. Podlewamy każdą winem i oliwą. Zawijamy szczelnie na kształt cukierka i zawiązujemy sznurkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10–15 min. Rybę podajemy w pergaminie na półmisku. Można do niej przygotować sos z rukoli lub pomidorowy.