Sałatka z delikatnym kurczakiem, buraczkami glazurowanymi i sosem jogurtowym z serem pleśniowym
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 buraki czerwone
- 1 łyżeczka miodu
- 4 jaja przepiórcze
- 200 g sałaty kolorowej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 20 g sera pleśniowego niebieskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 3 suszone pomidory
- natka pietruszki
- pieprz ziołowy
Sposób wykonania:
Kurczaka doprawiamy pieprzem ziołowym i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu. Buraki czerwone pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 160˚C (ok. 1,5 godz.). Obieramy i kroimy w grubą kostkę lub wycinamy drążarką małe kulki. Miód rozpuszczamy na patelni i dodajemy skórkę z cytryny i sok oraz laskę cynamonu. Układamy buraczki i chwilę podsmażamy. Jaja przepiórcze gotujemy przez 3 min. we wrzącej wodzie i obieramy ze skorupek. Jogurt miksujemy z czosnkiem, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami, sokiem z cytryny i łyżeczką miodu. Dodajemy pół łyżeczki musztardy, a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Pierś podajemy z sałatami kolorowymi, buraczkami, ugotowanymi jajami i polewamy sosem.