Sałatka z delikatnym kurczakiem, buraczkami glazurowanymi i sosem jogurtowym z serem pleśniowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 4 piersi  z kurczaka 
  • 2 buraki czerwone 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 jaja przepiórcze
  • 200 g sałaty kolorowej 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna 
  • 3 suszone pomidory  
  • natka pietruszki
  • pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Kurczaka doprawiamy pieprzem ziołowym i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie smażymy na patelni bez tłuszczu. Buraki czerwone pieczemy w folii aluminiowej w temperaturze 160˚C (ok. 1,5 godz.). Obieramy i kroimy w grubą kostkę lub wycinamy drążarką małe kulki. Miód rozpuszczamy na patelni i dodajemy skórkę z cytryny i sok oraz laskę cynamonu. Układamy buraczki i chwilę podsmażamy. Jaja przepiórcze gotujemy przez 3 min. we wrzącej wodzie i obieramy ze skorupek. Jogurt miksujemy z czosnkiem, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami, sokiem z cytryny i łyżeczką miodu. Dodajemy pół łyżeczki musztardy, a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Pierś podajemy z sałatami kolorowymi, buraczkami, ugotowanymi jajami i polewamy sosem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej