Schab marynowany z cynamonem i kardamonem z glazurą pomarańczową
Składniki (na 10 porcji):
- ok. 1,5 kg schab
- 4 laski cynamonu
- 10 ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka kardamonu w proszku
- 3 kwaśne jabłka
- 150 ml oleju
- 1 l soku ze świeżych pomarańczy
- 5 łyżek cukru
- 150 g masła
Sposób wykonania:
Schab oczyszczamy z błon i ścięgien. Sparzamy we wrzącej wodzie przez ok. 5 min., cały dokładnie zanurzając. Wyjmujemy, osuszamy i nacieramy kardamonem, cynamonem, olejem, po czym okładamy kwaśnymi jabłkami. Tak przygotowany schab odstawiamy na 2 godziny. Następnie obsmażamy na złoty kolor i pieczemy w piekarniku w 160˚C przez ok. 1 godz. Sok pomarańczowy gotujemy z cynamonem i kardamonem aż zredukuje się o połowę. Dodajemy masło i cukier. Gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Upieczony schab polewamy glazurą i wstawiamy na 5 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C. Podajemy na zimno lub ciepło z sosem pomarańczowym.