Schab marynowany  z cynamonem i kardamonem z glazurą pomarańczową
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 10 porcji):

  • ok. 1,5 kg schab 
  • 4 laski cynamonu
  • 10 ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku 
  • 1 łyżeczka kardamonu w proszku 
  • 3 kwaśne jabłka 
  • 150 ml oleju 
  • 1 l soku ze świeżych pomarańczy 
  • 5 łyżek cukru 
  • 150 g masła 

Sposób wykonania:

Schab oczyszczamy z błon i ścięgien. Sparzamy we wrzącej wodzie przez ok. 5 min., cały dokładnie zanurzając. Wyjmujemy, osuszamy i nacieramy kardamonem, cynamonem, olejem, po czym okładamy kwaśnymi jabłkami. Tak przygotowany schab odstawiamy na 2 godziny. Następnie obsmażamy na złoty kolor i pieczemy w piekarniku w 160˚C przez ok. 1 godz. Sok pomarańczowy gotujemy z cynamonem i kardamonem aż zredukuje się o połowę. Dodajemy masło i cukier. Gotujemy do uzyskania gęstego syropu. Upieczony schab polewamy glazurą i wstawiamy na 5 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C. Podajemy na zimno lub ciepło z sosem pomarańczowym.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z naczyniem do gotowania na parze i pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej