Smażone śledzie z suszonymi grzybami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 4 świeże całe tusze śledzia
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • sól i pieprz biały

Sposób wykonania:

Śledzie oczyszczamy i filetujemy. Na początek doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką pszenną i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez 20 minut, po czym gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na patelni po śledziach, dodajemy grzyby i wszystko razem dusimy przez ok. 3 minuty. Przesmażone śledzie obkładamy ciepłymi grzybami, zalewamy olejem i odstawiamy na 2 dni.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej