Smażony pstrąg z suszonymi pomidorami na grillowanej cukinii
Składniki:
- 1 pstrąg w całości ok. 250 g
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kaparów z zalewy
- 1 ostra papryczka
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 fileciki anchois
- 100 ml białego wytrawnego wina
- gałązka majeranku
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Pstrąga oczyszczamy, odcinamy głowę i filetujemy tak, żeby oba filety były połączone ogonkiem. Nacieramy filety od wewnętrznej strony posiekanym czosnkiem, anchois i sparzoną skórką cytryny. Układamy pomiędzy nimi pokrojone w paski suszone pomidory i skrapiamy skórę oliwą. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Smażymy na patelni bez tłuszczu z jednej strony ok. 5 minut. Po tym czasie układamy na patelni kawałki cytryny i zalewamy całość winem. Przykrywamy i dusimy ok. 3 minut z gałązką majeranku. Następnie dodajemy masło i rozpuszczamy je w gorącym winie z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Cukinię kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm i marynujemy w oliwie. Smażymy na patelni na złoty kolor. Pamiętajmy, że cukinia nie może być rozgotowana, tylko chrupiąca. Układamy ją na talerzu, na niej pstrąga i polewamy sosem maślanym.