Smażony pstrąg  z suszonymi pomidorami na grillowanej cukinii
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 pstrąg w całości ok. 250 g
  • 100 g suszonych pomidorów 
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g kaparów z zalewy
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 fileciki anchois
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • gałązka majeranku
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Pstrąga oczyszczamy, odcinamy głowę i filetujemy tak, żeby oba filety były połączone ogonkiem. Nacieramy filety od wewnętrznej strony posiekanym czosnkiem, anchois i sparzoną skórką cytryny. Układamy pomiędzy nimi pokrojone w paski suszone pomidory i skrapiamy skórę oliwą. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Smażymy na patelni bez tłuszczu z jednej strony ok. 5 minut. Po tym czasie układamy na patelni kawałki cytryny i zalewamy całość winem. Przykrywamy i dusimy ok. 3 minut z gałązką majeranku. Następnie dodajemy masło i rozpuszczamy je w gorącym winie z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Cukinię kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm i marynujemy w oliwie. Smażymy na patelni na złoty kolor. Pamiętajmy, że cukinia nie może być rozgotowana, tylko chrupiąca. Układamy ją na talerzu, na niej pstrąga i polewamy sosem maślanym.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z pokrywą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej