
Spaghetti zapiekane z bakłażanami
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti,
- 3 bakłażany,
- 1 puszka pomidorów w zalewie (400 g),
- 20 dkg sera owczego, np. pecorino,
- 5 dkg żółtego sera, np. ementaler,
- pęczek bazylii,
- 10 łyżek oleju,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Bakłażany myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry, następnie oprószamy solą i odstawiamy na 30 min. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidory podgrzewamy na 2 łyżkach oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Bazylię płuczemy, odsączamy, siekamy i tak przygotowaną dodajemy do pomidorów. Następnie plastry bakłażana płuczemy z soli, odsączamy i obsmażamy z każdej strony na oleju. Ser owczy kroimy w kostkę, a żółty ścieramy na tarce. Obydwa sery dodajemy do makaronu, wlewamy do tego 1⁄3 sosu pomidorowego i wszystko razem mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Lasagnerę natłuszczamy, po czym na dno wlewamy niewielką ilość sosu i układamy w nim makaron na kształt gniazdek. Na nim kładziemy bakłażany i polewamy pozostałym sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i pieczemy 30 min. w temp. 200°C.