Spaghetti zapiekane z bakłażanami

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti, 
  • 3 bakłażany,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (400 g), 
  • 20 dkg sera owczego, np. pecorino,
  • 5 dkg żółtego sera, np. ementaler,
  • pęczek bazylii,
  • 10 łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Bakłażany myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry, następnie oprószamy solą i odstawiamy na 30 min. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidory podgrzewamy na 2 łyżkach oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Bazylię płuczemy, odsączamy, siekamy i tak przygotowaną dodajemy do pomidorów. Następnie plastry bakłażana płuczemy z soli, odsączamy i obsmażamy z każdej strony na oleju. Ser owczy kroimy w kostkę, a żółty ścieramy na tarce. Obydwa sery dodajemy do makaronu, wlewamy do tego 1⁄3 sosu pomidorowego i wszystko razem mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Lasagnerę natłuszczamy, po czym na dno wlewamy niewielką ilość sosu i układamy w nim makaron na kształt gniazdek. Na nim kładziemy bakłażany i polewamy pozostałym sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i pieczemy 30 min. w temp. 200°C.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Patelnia królewska (32 cm) Philipiak Futuro z pokrywą kulistą Patelnia królewska (32 cm) Philipiak Futuro z pokrywą kulistą 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) Philipiak Futuro z pokrywą kulistą

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro 2
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro 2
0,00 zł
Dostępny produkt z innymi opcjami
Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Optimum Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej