Spaghetti zapiekane z bakłażanami

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti, 
  • 3 bakłażany,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (400 g), 
  • 20 dkg sera owczego, np. pecorino,
  • 5 dkg żółtego sera, np. ementaler,
  • pęczek bazylii,
  • 10 łyżek oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Bakłażany myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry, następnie oprószamy solą i odstawiamy na 30 min. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidory podgrzewamy na 2 łyżkach oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Bazylię płuczemy, odsączamy, siekamy i tak przygotowaną dodajemy do pomidorów. Następnie plastry bakłażana płuczemy z soli, odsączamy i obsmażamy z każdej strony na oleju. Ser owczy kroimy w kostkę, a żółty ścieramy na tarce. Obydwa sery dodajemy do makaronu, wlewamy do tego 1⁄3 sosu pomidorowego i wszystko razem mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Lasagnerę natłuszczamy, po czym na dno wlewamy niewielką ilość sosu i układamy w nim makaron na kształt gniazdek. Na nim kładziemy bakłażany i polewamy pozostałym sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem i pieczemy 30 min. w temp. 200°C.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej