Strudel z sandacza z sałatką z soczewicy
Składniki:
- 600 g ciasta francuskiego
- 1 jajo
- 2 łyżki mleka
- 400 g ugotowanej soczewicy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 600 g filetu z sandacza
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera feta
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 30 g suszonych pomidorów
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Filet z sandacza oczyść, zdejmij skórę i wytnij ości. Dopraw solą i pieprzem. Połowę soczewicy dokładnie odcedź i wymieszaj z natką pietruszki, łyżką oliwy i odrobiną soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Paprykę obsmaż na patelni na złoty kolor z każdej strony i przykryj pokrywką aż odejdzie skórka. Obierz i wytnij gniazdo nasienne. Ser pokrój w plastry szerokości 1 cm. Ciasto francuskie podziel na dwa prosto-kąty, z czego jeden będzie szerszy od drugiego o 2 cm z każdego boku. Mniejszy kawałek ciasta posmaruj rozmąconym jajem z mlekiem i układaj na nim farsz warstwami przez środek w taki sposób, aby pozostało po 2 cm wolnego miejsca na powierzchni ciasta. Najpierw soczewica, następnie ryba, papryka i ser. Przykryj ponacinanym w poprzek drugim kawałkiem ciasta i dokładnie dociśnij brzegi. Następnie odetnij nadmiar ciasta i posmaruj całość jajem z mlekiem. Wstaw na 30 min. do lodówki przed pieczeniem. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni C, przez ok. 15 min. Drugą część soczewicy przesmaż w naczyniu z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Zmiksuj dolewając sok z cytryny i (powoli) oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj strudel z musem z soczewicy.