Strudel z sandacza z sałatką z soczewicy
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 600 g ciasta francuskiego 
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka 
  • 400 g ugotowanej soczewicy 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 600 g filetu z sandacza 
  • 1 papryka czerwona 
  • 200 g sera feta 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1 cytryna 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 30 g suszonych pomidorów 
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Filet z sandacza oczyść, zdejmij skórę i wytnij ości. Dopraw solą i pieprzem. Połowę soczewicy dokładnie odcedź i wymieszaj z natką pietruszki, łyżką oliwy i odrobiną soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Paprykę obsmaż na patelni na złoty kolor z każdej strony i przykryj pokrywką aż odejdzie skórka. Obierz i wytnij gniazdo nasienne. Ser pokrój w plastry szerokości 1 cm. Ciasto francuskie podziel na dwa prosto-kąty, z czego jeden będzie szerszy od drugiego o 2 cm z każdego boku. Mniejszy kawałek ciasta posmaruj rozmąconym jajem z mlekiem i układaj na nim farsz warstwami przez środek w taki sposób, aby pozostało po 2 cm wolnego miejsca na powierzchni ciasta. Najpierw soczewica, następnie ryba, papryka i ser. Przykryj ponacinanym w poprzek drugim kawałkiem ciasta i dokładnie dociśnij brzegi. Następnie odetnij nadmiar ciasta i posmaruj całość jajem z mlekiem. Wstaw na 30 min. do lodówki przed pieczeniem. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni C, przez ok. 15 min. Drugą część soczewicy przesmaż w naczyniu z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Zmiksuj dolewając sok z cytryny i (powoli) oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj strudel z musem z soczewicy.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej