Szpinakowe kopytka
Składniki:
- 500 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 300 g mąki
- 2 cebule dymki
- 500 g rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 150 g sera pleśniowego lub topionego
- 2 jaja
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oliwa
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 mała ostra papryczka
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Ugotowane i przetarte przez praskę ziemniaki wkładamy do miski. Dodajemy rozmrożony i dokładnie odciśnięty szpinak, jaja, sól, pieprz i startą na małej tarce gałkę muszkatołową. Mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy, czyli dokładnie mieszamy składniki. Przekładamy na deskę wysypaną uprzednio mąką i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na części i każdą rolujemy na nieduży wałeczek, który kroimy na małe kopytka. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 1 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Śmietankę zagotowujemy z serem (jeżeli dodajemy ser topiony, to nie gotujemy go zbyt długo, ponieważ się zważy), doprawiamy posiekanym czosnkiem i dymką. Dodajemy kilka plasterków ostrej papryczki i posiekaną bazylię. Gorące kopytka przekładamy łyżką cedzakową do sosu i mieszamy. Wykładamy na talerze, dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych i świeżą bazylią.