Szpinakowe kopytka
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 500 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 2 cebule dymki
  • 500 g rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 150 g sera pleśniowego lub topionego
  • 2 jaja
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 mała ostra papryczka
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Ugotowane i przetarte przez praskę ziemniaki wkładamy do miski. Dodajemy rozmrożony i dokładnie odciśnięty szpinak, jaja, sól, pieprz i startą na małej tarce gałkę muszkatołową. Mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy, czyli dokładnie mieszamy składniki. Przekładamy na deskę wysypaną uprzednio mąką i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na części i każdą rolujemy na nieduży wałeczek, który kroimy na małe kopytka. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 1 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Śmietankę zagotowujemy z serem (jeżeli dodajemy ser topiony, to nie gotujemy go zbyt długo, ponieważ się zważy), doprawiamy posiekanym czosnkiem i dymką. Dodajemy kilka plasterków ostrej papryczki i posiekaną bazylię. Gorące kopytka przekładamy łyżką cedzakową do sosu i mieszamy. Wykładamy na talerze, dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych i świeżą bazylią.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Zestaw do gotowania makaronu Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej