Tarta z soczewicą  i boczkiem

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki wody lub mleka lub piwa,
  • szczypta soli,
  • rozmaryn,

Farsz:

  • puszka soczewicy,
  • 20 dag boczku,
  • suszone pomidory,
  • serek Capri,
  • kapary,
  • pieczarki,
  • śmietana 22 proc.,
  • jajko,
  • starty parmezan.

Sposób wykonania:

Ciasto: Wrzucamy do malaksera mąkę, masło, jajko i wodę (mleko albo piwo), szczyptę soli, rozmaryn i miksujemy do momentu aż uformuje się kula. Wkładamy ją na min. pół godziny do lodówki, po czym rozprowadzamy ciasto na formie (koniecznie metalowej, nie ceramicznej ani silikonowej) i podpiekamy przez ok. 15 min. w temperaturze 180°C. Pamiętajmy, aby je przed włożeniem do piekarnika nakłuć i przykryć folią wypełnioną np. grochem. Po ok. kwadransie należy je wyjąć, zdjąć folię i wylać na podpieczone już ciasto farsz, następnie piec jeszcze 30 minut.

Farsz: Podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i pieczarki. Mieszamy z serem i soczewicą z puszki, dodajemy suszone pomidory i kapary. Zalewamy masą przygotowaną z jajka, śmietany oraz parmezanu i wylewamy na ciasto (przygotowane jak powyżej).

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Lasagnera duża Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej