Tarta z soczewicą  i boczkiem

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki wody lub mleka lub piwa,
  • szczypta soli,
  • rozmaryn,

Farsz:

  • puszka soczewicy,
  • 20 dag boczku,
  • suszone pomidory,
  • serek Capri,
  • kapary,
  • pieczarki,
  • śmietana 22 proc.,
  • jajko,
  • starty parmezan.

Sposób wykonania:

Ciasto: Wrzucamy do malaksera mąkę, masło, jajko i wodę (mleko albo piwo), szczyptę soli, rozmaryn i miksujemy do momentu aż uformuje się kula. Wkładamy ją na min. pół godziny do lodówki, po czym rozprowadzamy ciasto na formie (koniecznie metalowej, nie ceramicznej ani silikonowej) i podpiekamy przez ok. 15 min. w temperaturze 180°C. Pamiętajmy, aby je przed włożeniem do piekarnika nakłuć i przykryć folią wypełnioną np. grochem. Po ok. kwadransie należy je wyjąć, zdjąć folię i wylać na podpieczone już ciasto farsz, następnie piec jeszcze 30 minut.

Farsz: Podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i pieczarki. Mieszamy z serem i soczewicą z puszki, dodajemy suszone pomidory i kapary. Zalewamy masą przygotowaną z jajka, śmietany oraz parmezanu i wylewamy na ciasto (przygotowane jak powyżej).

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Lasagnera duża Philipiak
0,00 zł
Towar dostępny
Katalog produktów

Lasagnera duża Philipiak

Lasagnera średnia Philipiak
0,00 zł
Produkt niedostępny
Katalog produktów

Lasagnera średnia Philipiak

Zestaw Lasagner Philipiak Tris Zestaw Lasagner Philipiak Tris 2
0,00 zł
Produkt niedostępny
Katalog produktów

Zestaw Lasagner Philipiak Tris

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej