
Tarta z soczewicą i boczkiem
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki krupczatki,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki wody lub mleka lub piwa,
- szczypta soli,
- rozmaryn,
Farsz:
- puszka soczewicy,
- 20 dag boczku,
- suszone pomidory,
- serek Capri,
- kapary,
- pieczarki,
- śmietana 22 proc.,
- jajko,
- starty parmezan.
Sposób wykonania:
Ciasto: Wrzucamy do malaksera mąkę, masło, jajko i wodę (mleko albo piwo), szczyptę soli, rozmaryn i miksujemy do momentu aż uformuje się kula. Wkładamy ją na min. pół godziny do lodówki, po czym rozprowadzamy ciasto na formie (koniecznie metalowej, nie ceramicznej ani silikonowej) i podpiekamy przez ok. 15 min. w temperaturze 180°C. Pamiętajmy, aby je przed włożeniem do piekarnika nakłuć i przykryć folią wypełnioną np. grochem. Po ok. kwadransie należy je wyjąć, zdjąć folię i wylać na podpieczone już ciasto farsz, następnie piec jeszcze 30 minut.
Farsz: Podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i pieczarki. Mieszamy z serem i soczewicą z puszki, dodajemy suszone pomidory i kapary. Zalewamy masą przygotowaną z jajka, śmietany oraz parmezanu i wylewamy na ciasto (przygotowane jak powyżej).