Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym
Składniki (na 4 porcje):
- 4 płaty tortilli pszennej
- 1 pierś kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 100 g sera żółtego
- 1 cebula
Salsa pomidorowa:
- 2 sparzone i obrane pomidory
- 1 cebula
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Kurczaka oczyść i dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na patelni na złoty kolor i dopiecz pod przykryciem. Pokrój kurczaka w paski. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski. Delikatnie zblanszuj paprykę razem z cebulą na suchej patelni. Układaj warzywa razem z kurczakiem na tortilli i posyp serem startym na grubej tarce. Złóż tortillę na pół i podpiekaj na patelni na złoty kolor. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj, czosnek pokrój w plastry i skrop oliwą. Przełóż do dobrze nagrzanego naczynia aż składniki sosu zaczną się delikatnie przypalać. Zmniejsz ogień i gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw ostrą papryczką.