Tortilla z kurczakiem  i sosem pomidorowym
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 płaty tortilli pszennej
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g sera żółtego
  • 1 cebula

Salsa pomidorowa:

  • 2 sparzone i obrane pomidory
  • 1 cebula
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Kurczaka oczyść i dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na patelni na złoty kolor i dopiecz pod przykryciem. Pokrój kurczaka w paski. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski. Delikatnie zblanszuj paprykę razem z cebulą na suchej patelni. Układaj warzywa razem z kurczakiem na tortilli i posyp serem startym na grubej tarce. Złóż tortillę na pół i podpiekaj na patelni na złoty kolor. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj, czosnek pokrój w plastry i skrop oliwą. Przełóż do dobrze nagrzanego naczynia aż składniki sosu zaczną się delikatnie przypalać. Zmniejsz ogień i gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw ostrą papryczką.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej