Trese z łososia i soli na gotowanych warzywach
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki: 

  • 120 g fileta z łososia
  • 120 g fileta z soli cytrynowej 
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka chrzanu 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 2 świeże pomidory obrane ze skóry 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1 cytryna 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • warzywa (brokuły, kalafior, marchewka, seler naciowy) 
  • 1 trawa cytrynowa 
  • pieprz

Sposób wykonania:

Rybę kroimy na paski szerokości 1,5 cm, doprawiamy pieprzem i nacieramy posiekaną drobno trawą cytrynową. Zawijamy warkocze i ładnie kroimy na porcje. Gotujemy w naczyniu na parze z gałązką tymianku. Musztardę, chrzan, miód i sos z cytryny dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę miąższ z pomidorów (bez gniazd nasiennych). Dolewamy oliwę cienkim strumieniem, aż sos nabierze zawiesistej konsystencji. Warzywa kroimy w ładne kawałki, selera obieramy i gotujemy wszystkie warzywa w naczyniu do gotowania na parze ok. 10-15 min. Zimą doskonale sprawdzą się warzywa mrożone. Rybę podajemy na warzywach i polewamy sosem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej