Trese z łososia i soli na gotowanych warzywach
Składniki:
- 120 g fileta z łososia
- 120 g fileta z soli cytrynowej
- gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 świeże pomidory obrane ze skóry
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka miodu
- warzywa (brokuły, kalafior, marchewka, seler naciowy)
- 1 trawa cytrynowa
- pieprz
Sposób wykonania:
Rybę kroimy na paski szerokości 1,5 cm, doprawiamy pieprzem i nacieramy posiekaną drobno trawą cytrynową. Zawijamy warkocze i ładnie kroimy na porcje. Gotujemy w naczyniu na parze z gałązką tymianku. Musztardę, chrzan, miód i sos z cytryny dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę miąższ z pomidorów (bez gniazd nasiennych). Dolewamy oliwę cienkim strumieniem, aż sos nabierze zawiesistej konsystencji. Warzywa kroimy w ładne kawałki, selera obieramy i gotujemy wszystkie warzywa w naczyniu do gotowania na parze ok. 10-15 min. Zimą doskonale sprawdzą się warzywa mrożone. Rybę podajemy na warzywach i polewamy sosem.