Udziec cielęcy w cytrusach
Składniki:
- 1 kg udźca cielęcego
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 1 limonka
- 2 l rosołu
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- sól i pieprz
- 150 ml białego wytrawnego wina
Glazura do pieczeni:
- 1 łyżka masła
- 1 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
Udziec cielęcy oczyść i delikatnie osznuruj. Obsmaż w naczyniu na złoty kolor. Dodaj goździki i cynamon. Zalej winem i gotuj na małym ogniu dotąd aż wino odparuje do 1/3 objętości. Owoce obierz i wytnij z nich segmenty, a także wyciśnij sok. Dodaj owoce z sokiem do cielęciny i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny. Cukier rozpuść na patelni na złoty karmel. Dodaj do niego połowę segmentów z owoców i masło oraz anyż. Gotuj aż całość zgęstnieje i zrobi się szklista. Przygotowaną glazurą posmaruj uduszoną cielęcinę i wstaw na 6 min. do piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Podawaj cielęcinę ze świeżymi owocami.