Udziec cielęcy w cytrusach
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 1 kg udźca cielęcego 
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 limonka
  • 2 l rosołu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • sól i pieprz
  • 150 ml białego wytrawnego wina

Glazura do pieczeni:

  • 1 łyżka masła
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

Udziec cielęcy oczyść i delikatnie osznuruj. Obsmaż w naczyniu na złoty kolor. Dodaj goździki i cynamon. Zalej winem i gotuj na małym ogniu dotąd aż wino odparuje do 1/3 objętości. Owoce obierz i wytnij z nich segmenty, a także wyciśnij sok. Dodaj owoce z sokiem do cielęciny i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny. Cukier rozpuść na patelni na złoty karmel. Dodaj do niego połowę segmentów z owoców i masło oraz anyż. Gotuj aż całość zgęstnieje i zrobi się szklista. Przygotowaną glazurą posmaruj uduszoną cielęcinę i wstaw na 6 min. do piekarnika o temperaturze 180 stopni C. Podawaj cielęcinę ze świeżymi owocami.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Garnek owalny 6L z pokrywą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej