Zapiekanka ziemniaczana z suszonymi grzybami
Składniki (na 6-7 porcji):
- 250 ml śmietany
- 50 g suszonych ugotowanych grzybów
- sól, pieprz
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 3 gałązki rozmarynu
- 30 g masła
- 1 gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- 30 g pudru grzybowego (suszone grzyby zmielone z bułką tartą)
Sposób wykonania:
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy pudrem grzybowym (patrz przepis na str. 57). Zagotowujemy śmietankę z suszonymi grzybami, startą gałką muszkatołową i rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w plastry szerokości 0,5 cm. Zalewamy śmietanką i dokładnie mieszamy. W przygotowanej blasze układamy plastry ziemniaków, doprawiamy posiekanymi grzybami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180˚C przez ok. godzinę.