Zapiekanka ziemniaczana  z suszonymi grzybami
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 6-7 porcji):

  • 250 ml śmietany
  • 50 g suszonych ugotowanych grzybów 
  • sól, pieprz
  • 1,5 kg obranych ziemniaków 
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 30 g masła
  • 1 gałka muszkatołowa 
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g pudru grzybowego (suszone grzyby zmielone z bułką tartą)

Sposób wykonania:

Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy pudrem grzybowym (patrz przepis na str. 57). Zagotowujemy śmietankę z suszonymi grzybami, startą gałką muszkatołową i rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki kroimy w plastry szerokości 0,5 cm. Zalewamy śmietanką i dokładnie mieszamy. W przygotowanej blasze układamy plastry ziemniaków, doprawiamy posiekanymi grzybami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180˚C przez ok. godzinę. 

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej