Anielskie ciasteczka czekoladowe z chili

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej,
  • 230 g masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2,5 kopiastych łyżek ciemnego kakao,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta chili w proszku.

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Ścieramy do niej masło na dużych dziurkach na tarce jarzynowej. Dodajemy śmietanę, jajo, proszek, kakao, cukier i chili, po czym szybko zagniatamy ciasto - jak na kruche. Nie ugniatamy za dużo, aby nie było twarde. Owijamy w papier śniadaniowy i wkładamy ciasto na ok. pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na pół. Jedną połowę zostawiamy w lodówce. Z drugiej na lekko oprószonej mąką stolnicy formujemy dość gruby wałek (taki ze średnicą ok. 4 cm). Następnie odcinamy kawałki ciasta, krążki rozpłaszczamy lekko w dłoni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w lekkich od siebie odstępach, ponieważ ciastka lekko rosną na boki i w górę. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. W tym czasie wyjmujemy drugą część ciasta i czynność powtarzamy. Gdybyśmy byli szybsi niż nasz piekarnik, przygotowane ciasteczka na blasze wstawiamy do lodówki. Po upieczeniu ciastka są lekko miękkie, ale powinny dać się oderwać od papieru. Po ostygnięciu twardnieją i stają się pysznie chrupiące. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Lasagnera duża Philipiak

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej