Creme brulee z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 5 żółtek,
  • laska wanilii,
  • 5 łyżek cukru brązowego,
  • pół szklanki cukru białego,
  • 3 suszone śliwki,
  • garść ziaren orkiszu.

Sposób wykonania:

Gotujemy kaszę jaglaną w niewielkiej ilości wody, bez mieszania, na małym ogniu. Następnie zagotowujemy śmietankę z białym cukrem i wanilią oraz ugotowaną kaszą jaglaną. Żółtka jajek ubijamy, dodajemy stopniowo ugotowaną śmietankę z kaszą, a następnie przelewamy do żaroodpornych foremek. Przekładamy do lodówki na min. 3 godziny. Następnie każdą foremkę posypujemy brązowym cukrem, który karmelizujemy przy pomocy palnika lub w piekarniku na grillu. Przyozdabiamy paskami suszonej śliwki i ziarnami orkiszu. 

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej