Creme brulee z kaszą jaglaną
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 5 żółtek,
- laska wanilii,
- 5 łyżek cukru brązowego,
- pół szklanki cukru białego,
- 3 suszone śliwki,
- garść ziaren orkiszu.
Sposób wykonania:
Gotujemy kaszę jaglaną w niewielkiej ilości wody, bez mieszania, na małym ogniu. Następnie zagotowujemy śmietankę z białym cukrem i wanilią oraz ugotowaną kaszą jaglaną. Żółtka jajek ubijamy, dodajemy stopniowo ugotowaną śmietankę z kaszą, a następnie przelewamy do żaroodpornych foremek. Przekładamy do lodówki na min. 3 godziny. Następnie każdą foremkę posypujemy brązowym cukrem, który karmelizujemy przy pomocy palnika lub w piekarniku na grillu. Przyozdabiamy paskami suszonej śliwki i ziarnami orkiszu.