Jabłkowe clafoutis z orzechami

Składniki:

  • 1,2 kg twardych, słodkich jabłek, 
  • 13 dag masła, 
  • 2/3 szklanki mąki pszennej, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki śmietany 30 proc., 
  • 4 jajka, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 7 dag orzechów włoskich, 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego, 
  • cukier puder. 

Sposób wykonania:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i każde kroimy na 8 równych części. Na patelni rozpuszczamy 5 dag masła i na nim podsmażamy na rumiano jabłka. Po 4-5 minutach dodajemy połowę cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Jabłka wykładamy na formę do tarty, posypujemy pokruszonymi na średnie kawałki orzechami. Mleko miksujemy z jajkami i śmietaną przez 5-10 sekund. Mieszamy mąkę pszenną z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodajemy pozostałe drobno pokrojone masło. Do suchych składników wlewamy powoli składniki płynne i miksujemy na wolnych obrotach. Gdy składniki ładnie się połączą, wylewamy masę na jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej