Karmelizowane ananasy z Malibu i lodami waniliowymi
Składniki:
- 300 g ananasa świeżego
- 1 łyżka miodu
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżeczka masła
- 50 ml likieru Malibu
- 100 g lodów waniliowych
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta posiekanej i sparzonej skórki limonki
- 1 łyżka uprażonych i obranych orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Ananasa obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Na patelni zagotować miód, dodać ananasa i podgrzewać wszystko ok. 1 min. Dodać kardamon i białe wino. Poczekać aż wino odparuje i dolać Malibu oraz dodać masło. Na końcu wsypać skórkę z limonki. Orzechy laskowe posiekać i upalić na złoty kolor na patelni. Ananasa układać na talerzu, posypywać orzechami, polać sosem i podawać z lodami waniliowymi.