Karmelizowane ananasy z Malibu i lodami waniliowymi
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki:

  • 300 g ananasa świeżego
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 ml likieru Malibu
  • 100 g lodów waniliowych
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta posiekanej i sparzonej skórki limonki
  • 1 łyżka uprażonych i obranych orzechów laskowych

Sposób wykonania:

Ananasa obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Na patelni zagotować miód, dodać ananasa i podgrzewać wszystko ok. 1 min. Dodać kardamon i białe wino. Poczekać aż wino odparuje i dolać Malibu oraz dodać masło. Na końcu wsypać skórkę z limonki. Orzechy laskowe posiekać i upalić na złoty kolor na patelni. Ananasa układać na talerzu, posypywać orzechami, polać sosem i podawać z lodami waniliowymi.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia mała (20 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Katalog produktów

Patelnia Sabbiata z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej