Krem karamel

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 100 g cukru,
  • 300 ml mleka,
  • 1/2 laski wanilii.

Sposób wykonania:

Zagotowujemy mleko z laską wanilii i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z 75 g cukru, następnie dodajemy po łyżce letniego waniliowego mleka (aż mleko się skończy). Przygotowujemy karamel z reszty cukru – cukier wsypujemy do garnka i mieszamy aż do zarumienienia, możemy dodać łyżkę wody jeśli chcemy, aby karamel był luźniejszy). Póki karamel jest płynny, dodajemy po 1 łyżce na dno foremek. Następnie zalewamy ubitymi jajkami z mlekiem. Robimy to przez sitko, tak aby wyeliminować pianę. Do większej brytfanki wlewamy gorącą wodę i wstawiamy foremki z kremem, tak aby foremki były przykryte wodą w 3/4 wysokości, a te z kolei wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na 45 minut. Studzimy krem karamel w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki na min. 4 godz. Przed podaniem, odcinamy nożem od brzegu foremki, żeby krem ładnie od niej odchodził. Następnie odwracamy foremkę przykrytą talerzykiem.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej