Krem karamel
Składniki:
- 3 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 100 g cukru,
- 300 ml mleka,
- 1/2 laski wanilii.
Sposób wykonania:
Zagotowujemy mleko z laską wanilii i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z 75 g cukru, następnie dodajemy po łyżce letniego waniliowego mleka (aż mleko się skończy). Przygotowujemy karamel z reszty cukru – cukier wsypujemy do garnka i mieszamy aż do zarumienienia, możemy dodać łyżkę wody jeśli chcemy, aby karamel był luźniejszy). Póki karamel jest płynny, dodajemy po 1 łyżce na dno foremek. Następnie zalewamy ubitymi jajkami z mlekiem. Robimy to przez sitko, tak aby wyeliminować pianę. Do większej brytfanki wlewamy gorącą wodę i wstawiamy foremki z kremem, tak aby foremki były przykryte wodą w 3/4 wysokości, a te z kolei wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika na 45 minut. Studzimy krem karamel w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki na min. 4 godz. Przed podaniem, odcinamy nożem od brzegu foremki, żeby krem ładnie od niej odchodził. Następnie odwracamy foremkę przykrytą talerzykiem.