Kukurydziane biscotti z migdałami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka grubo posiekanych migdałów,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną, kukurydzianą oraz sodę przesiewamy przez sito do naczynia. Do mąki dodajemy kaszę kukurydzianą, cukier i sól. W drugim naczyniu mieszamy jajka z olejem, po czym wlewamy do suchych składników i razem mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze migdały. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy wałek o długości około 30 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut, wyjmujemy i studzimy. Następnie kroimy je na kromeczki wielkości 1 cm. Układamy płasko na blaszce i podpiekamy przez 30 minut w temperaturze 135°C. W połowie pieczenia odwracamy. Biscotti można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.