Sernik z kaszą gryczaną i imbirem
Składniki:
- 1 kilogram sera
- 300 g cukru
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 150 g masła
- 5 g proszku do pieczenia
- 10 jaj
- 2 płaskie łyżeczki startego imbiru
- 1 limonka
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę, dodaj ser i cały czas dokładnie mieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i imbir, zetrzyj do masy połowę skórki z limonki. Dodaj proszek do pieczenia i budyń. Na koniec połącz masę z ubitą pianą z białek. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i piecz przez 30 min. w piekarniku w temperaturze 190 stopni C.