Tarta ananasowa
Składniki (na 6 porcji):
- 600 g ciasta francuskiego
- 1 ananas świeży lub z puszki
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 3 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
Masa migdałowa:
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 100 g pudru migdałowego
- 2 jaja
- 40 g mąki pszennej
Sposób wykonania:
Masło ucieraj z cukrem i dodawaj powoli jaja. Następnie wymieszaj wszystko z mąką i pudrem migdałowym. Ciasto francuskie pokrój starannie na prostokąty i na środku każdego z nich posmaruj cienką warstwę masy migdałowej. Wstaw do zamrażarki na 20 min. Z ananasa wykrój środek i pokrój na plastry szerokości ok. 1,5 cm. Miód rozpuść na patelni i dodaj do niego anyż i cynamon, ułóż ananasa, dolej wino i skórkę oraz sok z limonki i cytryny. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Wyjmij ananasa i ostudź. Następnie układaj na zmrożonej masie migdałowej i wstaw szybko do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na ok. 15 min.