Tarta ananasowa
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Składniki (na 6 porcji):

  • 600 g ciasta francuskiego 
  • 1 ananas świeży lub z puszki
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu

Masa migdałowa:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g pudru migdałowego
  • 2 jaja
  • 40 g mąki pszennej

Sposób wykonania:

Masło ucieraj z cukrem i dodawaj powoli jaja. Następnie wymieszaj wszystko z mąką i pudrem migdałowym. Ciasto francuskie pokrój starannie na prostokąty i na środku każdego z nich posmaruj cienką warstwę masy migdałowej. Wstaw do zamrażarki na 20 min. Z ananasa wykrój środek i pokrój na plastry szerokości ok. 1,5 cm. Miód rozpuść na patelni i dodaj do niego anyż i cynamon, ułóż ananasa, dolej wino i skórkę oraz sok z limonki i cytryny. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. Wyjmij ananasa i ostudź. Następnie układaj na zmrożonej masie migdałowej i wstaw szybko do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na ok. 15 min.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej