Tarta truskawkowo–cytrynowa

Składniki:

  • 17-18 dag masła, 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 żółtka, 
  • około 25 dag cukru, 
  • 1,5 szklanki truskawek, 
  • 8 łyżeczek żelatyny, 
  • 600 ml śmietany 30 proc.,
  • 500 ml mleka 2 proc.,
  • sok z 2 dużych cytryn, 
  • 50 ml syropu malinowego lub truskawkowego, 
  • 5 dag płatków migdałów.

Sposób wykonania:

Do mąki dodajemy łyżeczkę cukru, żółtka oraz 15 dag schłodzonego masła. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy grochem i pieczemy w 190 stopniach przez 15 min. Ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 20 min., studzimy. Pozostałe masło miksujemy z czubatą łyżką cukru, smarujemy wystudzone ciasto, wkładamy do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy na kilka min. Szklankę mleka i śmietany zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Wlewamy syrop, po czym studzimy. Tężejącą masę wylewamy na tartę i wkładamy do lodówki. Pozostałą żelatynę również zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy. Resztę mleka i 250 ml śmietany zagotowujemy z 1,5 szklanki cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy żelatynę, mieszamy. Wlewamy sok z 1,5 cytryny, studzimy. Tężejącą masę wylewamy na tartę, wkładamy do lodówki. Truskawki rozdrabniamy, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem kilka min. Dodajemy 2-3 łyżki cukru, mieszamy. Przecieramy przez sito, studzimy. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru, powoli wlewamy pozostały sok z cytryny. Boki tarty przybieramy bitą śmietaną, środek smarujemy sosem truskawkowym. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej