Tarta truskawkowo–cytrynowa
Składniki:
- 17-18 dag masła,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- około 25 dag cukru,
- 1,5 szklanki truskawek,
- 8 łyżeczek żelatyny,
- 600 ml śmietany 30 proc.,
- 500 ml mleka 2 proc.,
- sok z 2 dużych cytryn,
- 50 ml syropu malinowego lub truskawkowego,
- 5 dag płatków migdałów.
Sposób wykonania:
Do mąki dodajemy łyżeczkę cukru, żółtka oraz 15 dag schłodzonego masła. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy grochem i pieczemy w 190 stopniach przez 15 min. Ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 20 min., studzimy. Pozostałe masło miksujemy z czubatą łyżką cukru, smarujemy wystudzone ciasto, wkładamy do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy na kilka min. Szklankę mleka i śmietany zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Wlewamy syrop, po czym studzimy. Tężejącą masę wylewamy na tartę i wkładamy do lodówki. Pozostałą żelatynę również zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy. Resztę mleka i 250 ml śmietany zagotowujemy z 1,5 szklanki cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy żelatynę, mieszamy. Wlewamy sok z 1,5 cytryny, studzimy. Tężejącą masę wylewamy na tartę, wkładamy do lodówki. Truskawki rozdrabniamy, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem kilka min. Dodajemy 2-3 łyżki cukru, mieszamy. Przecieramy przez sito, studzimy. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru, powoli wlewamy pozostały sok z cytryny. Boki tarty przybieramy bitą śmietaną, środek smarujemy sosem truskawkowym. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów.