Tarta ze śliwkami i kremem pâtissière
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki krupczatki,
- 125 g masła,
- 1 duże jajko,
- 4 łyżki mleka,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki cynamonu.
Krem:
- 250 ml mleka,
- pół łyżeczki sproszkowanego
- cynamonu,
- 3 żółtka,
- 50 g cukru,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki masła.
Dodatkowo:
- 350–400 g śliwek,
- cukier puder.
Sposób wykonania:
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto miksujemy przez ok. 30 s., czyli do momentu, aż uformuje się kula. Następnie wkładamy ją na min. 30 minut do lodówki, po czym wykładamy do formy (koniecznie metalowej, nie ceramicznej ani silikonowej) nakłuwamy, obciążamy folią np. z fasolą i przez 15 minut pieczemy w 180–200°C.
Krem pâtissière: mleko zagotowujemy z cynamonem, a następnie przecedzamy. Osobno ubijamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolewamy do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką – aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy na bok i dodajemy masło, po czym dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Na podpieczony, ostudzony kruchy spód nakładamy ostudzony krem pâtissière, a następnie śliwki, przekrojoną częścią do góry. Lekko dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia krem rośnie do góry, a następnie lekko opada.