Waniliowa panna cotta  z galaretką z granatów

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 250 ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie żelatyny,
  • 3 granaty + ziarenka granatu (do ozdoby),
  • sok z cytryny,
  • woda przegotowana.

Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, następnie dodajemy cukier, środek i pozostałą część laski wanilii. Wszystko razem gotujemy. W miseczce moczymy żelatynę z wodą (według proporcji na opakowaniu). Kiedy nasz płyn się gotuje, zdejmujemy go z ognia i wyjmujemy z niego laskę wanilii. Do płynu wlewamy wcześniej przygotowaną żelatynę mieszając trzepaczką, do całkowitego połączenia się składników. Następnie odstawiamy płyn do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, przelewamy go do miseczek, foremek lub kieliszków. Gotowe miseczki, bądź foremki odstawiamy do lodówki. Kiedy panna cotta zastygła, przygotowujemy galaretkę. Obrany miąższ z granatów przekładamy do garnka, wsypujemy łyżkę cukru, dodajemy troszkę soku z cytryny i przegotowanej wody. Całość gotujemy mieszając. Kiedy sok jest gotowy, przecedzamy całość przez sito. Ponownie przygotowujemy roztwór żelatynowy, dodajemy go do soku, cały czas intensywnie mieszając. Galaretkę odstawiamy do ostygnięcia, delikatnie tężejącą przelewamy do miseczek z deserem. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Wierzch deseru posypujemy ziarenkami granatu.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej