Bruschetta z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 2 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich (świetnie sprawdzą się świeże),
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina soku z cytryny,
  • gotowe grzanki.

Sposób wykonania:

Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Tak pokrojone warzywa przekładamy do miski i polewamy przygotowaną wcześniej oliwą (4 łyżki) z dodatkiem ziół, czosnku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu przez ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy pomidory - płuczemy, nacinamy na krzyż i sparzamy gorącą wodą. Następnie obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy pomidory oraz natkę pietruszki. Grzanki delikatnie smarujemy (najlepiej pędzelkiem) oliwą oraz nacieramy rozciętym czosnkiem. Kładziemy na nie porcję warzyw i gotowe.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej