Bruschetta z grillowanymi warzywami
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 2 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich (świetnie sprawdzą się świeże),
- sól,
- pieprz,
- odrobina soku z cytryny,
- gotowe grzanki.
Sposób wykonania:
Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, a paprykę w kostkę. Tak pokrojone warzywa przekładamy do miski i polewamy przygotowaną wcześniej oliwą (4 łyżki) z dodatkiem ziół, czosnku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu przez ok 20 min. W tym czasie przygotowujemy pomidory - płuczemy, nacinamy na krzyż i sparzamy gorącą wodą. Następnie obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy pomidory oraz natkę pietruszki. Grzanki delikatnie smarujemy (najlepiej pędzelkiem) oliwą oraz nacieramy rozciętym czosnkiem. Kładziemy na nie porcję warzyw i gotowe.