Cytrynowe placuszki z łososiem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- szklanka maślanki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki estragonu,
- 0,5 łyżeczki rozmarynu,
- ok. 160 g fileta z łososia,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki diabelskiej posypki (drobno posiekana suszona papryczka chili, gorczyca, kolendra, pieprz),
- połowa granatu,
- pół słoiczka serowych kuleczek sałatkowych pikantnych.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na placuszki miksujemy. Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Łososia nacieramy cytryną i przyprawami, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Usmażoną rybę dzielimy na płaty. Na każdym placku układamy po kawałku łososia, po 2 kuleczki sera i posypujemy ziarenkami granatu. Podajemy udekorowane plasterkiem cytryny.