Cytrynowe placuszki  z łososiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • szklanka maślanki, 
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 0,5 łyżeczki estragonu,
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu, 
  • ok. 160 g fileta z łososia, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • 2 łyżki diabelskiej posypki (drobno posiekana suszona papryczka chili, gorczyca, kolendra, pieprz), 
  • połowa granatu,
  • pół słoiczka serowych kuleczek sałatkowych pikantnych.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na placuszki miksujemy. Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy. W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę. Łososia nacieramy cytryną i przyprawami, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Usmażoną rybę dzielimy na płaty. Na każdym placku układamy po kawałku łososia, po 2 kuleczki sera i posypujemy ziarenkami granatu. Podajemy udekorowane plasterkiem cytryny. 

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Patelnia królewska (32 cm) z pokrywą kulistą Philipiak Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej