Dip z awokado
Składniki (na 4 porcje)
- 3 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 limonka
- 2 pomidory
- 1 ostra papryczka chili
- 50 g chudego serka mielonego
- 30 ml oliwy z oliwek
- 600 g rostbefu
- 1 łyżka czarnego kruszonego pieprzu
Sposób wykonania:
Rostbef marynujemy w pieprzu i plastrach czosnku. Pieczemy w temperaturze 70 stopni przez ok. 1,5 godz. Studzimy i kroimy w cienkie plastry. Awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy od razu sok z limonki i oliwę. Pomidory kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę i dodajemy do awokado. Następnie mieszamy wszystko z serkiem i doprawiamy kolendrą oraz posiekaną ostrą papryczką i czosnkiem. Podajemy wszystko z pieczonych rostbefem.