Kasza jęczmienna  z pieczonymi warzywami

Składniki (na 4 porcje)

  • 600 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 zielona papryka 
  • 1 żółta papryka 
  • 100 g orzechów laskowych 
  • 1 pęczek melisy 
  • 2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 filety anchois
  • 2 g szafranu w pręcikach
  • pół łyżeczki curry

Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem szafranu i curry. Paprykę wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 30 min. Po upieczeniu wkładamy do plastikowej torby, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 min. – po tym czasie łatwiej będzie zdjąć skórkę. Następnie kroimy paprykę w kostkę, a czosnek siekamy. Paprykę układamy na talerzu na kształt szachownicy, posypujemy posiekanym czosnkiem i anchois, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 5 min., wyjmujemy i ocieramy ze skórki. Kaszę przesmażamy na oliwie z natką pietruszki, pokruszonymi orzechami i posiekaną melisą. Podajemy z upieczoną papryką.

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej