Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami
Składniki (na 4 porcje)
- 600 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 100 g orzechów laskowych
- 1 pęczek melisy
- 2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 4 filety anchois
- 2 g szafranu w pręcikach
- pół łyżeczki curry
Sposób wykonania:
Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem szafranu i curry. Paprykę wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 30 min. Po upieczeniu wkładamy do plastikowej torby, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 10 min. – po tym czasie łatwiej będzie zdjąć skórkę. Następnie kroimy paprykę w kostkę, a czosnek siekamy. Paprykę układamy na talerzu na kształt szachownicy, posypujemy posiekanym czosnkiem i anchois, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 5 min., wyjmujemy i ocieramy ze skórki. Kaszę przesmażamy na oliwie z natką pietruszki, pokruszonymi orzechami i posiekaną melisą. Podajemy z upieczoną papryką.