Krewetki z dipem czosnkowo–pietruszkowym
Składniki:
- krewetki black tiger (5 krewetek na osobę),
- zielona pietruszka,
- 2 duże ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- połowa cytryny,
- jajko,
- mąka tempura,
- bułka tarta japońska.
Sposób wykonania:
Oczyszczone ze skorupki i umyte surowe krewetki (ogonek zostawiamy) solimy, pieprzymy i skrapiamy cytryną. Pietruszkę i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy, następnie dolewamy oliwy z oliwek i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Obtaczamy krewetki w mące, potem w jajku, a następnie w bułce i smażymy aż się delikatnie zarumienią (ok. 3 min. z jednej i 3 min. z drugiej strony). Podajemy z dipem.