Krokiety z farszem z sandacza  i kaszą jęczmienną
Autorski przepis Karola Okrasy
Karol Okrasa

Naleśniki szafranowe:

2 jaja mieszamy z 200 ml mleka i 50 ml wody. Szafran zaparzamy w białym wytrawnym winie i studzimy. Mieszamy wszystko z jajami i mlekiem. Dodajemy ok. 200 g mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Aby uzyskać zielone naleśniki, zamiast wina z szafranem możemy dodać zmiksowaną w blenderze natkę pietruszki.

Mus z sandacza – składniki (na 4 porcje):

  • 250 g mięsa z sandacza bez skóry i ości (można zastąpić pstrągiem lub szczupakiem)
  • 1 białko jaja
  • 50 ml zimnej słodkiej śmietanki 30 proc.
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

Dobrze schłodzone mięso siekamy drobno i miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy białko jaja, miksujemy. Na koniec dolewamy słodką śmietankę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krokiety – składniki:

  • 200 g musu z sandacza
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej 
  • 10 naleśników szafranowych 

Sposób wykonania:

Naleśniki smarujemy równo na całej powierzchni warstwą musu wymieszanego z kaszą jęczmienną. Zwijamy w rulon i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160ºC przez ok. 5. min.

Zimny sos paprykowy – składniki:

  • 100 g upieczonej papryki
  • pół łyżeczki musztardy 
  • pół łyżeczki miodu naturalnego 
  • 1 cytryna
  • 150 ml oliwy z oliwek 
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 czuszka

Sposób wykonania:

Miód, musztardę i sok z cytryny miksujemy z papryką doprawioną czosnkiem. Dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Doprawiamy drobno posiekaną czuszką. Odstawiamy na 10 min., aby sos się przegryzł. W przypadku zbyt gęstej konsystencji, dolewamy odrobinę białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć:

Katalog produktów

Zestaw garnków Philipiak Deluxe Futuro

Produkt dodany do ulubionych

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej Dowiedz się więcej