Krokiety z farszem z sandacza i kaszą jęczmienną
Naleśniki szafranowe:
2 jaja mieszamy z 200 ml mleka i 50 ml wody. Szafran zaparzamy w białym wytrawnym winie i studzimy. Mieszamy wszystko z jajami i mlekiem. Dodajemy ok. 200 g mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Aby uzyskać zielone naleśniki, zamiast wina z szafranem możemy dodać zmiksowaną w blenderze natkę pietruszki.
Mus z sandacza – składniki (na 4 porcje):
- 250 g mięsa z sandacza bez skóry i ości (można zastąpić pstrągiem lub szczupakiem)
- 1 białko jaja
- 50 ml zimnej słodkiej śmietanki 30 proc.
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Dobrze schłodzone mięso siekamy drobno i miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy białko jaja, miksujemy. Na koniec dolewamy słodką śmietankę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krokiety – składniki:
- 200 g musu z sandacza
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 10 naleśników szafranowych
Sposób wykonania:
Naleśniki smarujemy równo na całej powierzchni warstwą musu wymieszanego z kaszą jęczmienną. Zwijamy w rulon i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160ºC przez ok. 5. min.
Zimny sos paprykowy – składniki:
- 100 g upieczonej papryki
- pół łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki miodu naturalnego
- 1 cytryna
- 150 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 czuszka
Sposób wykonania:
Miód, musztardę i sok z cytryny miksujemy z papryką doprawioną czosnkiem. Dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Doprawiamy drobno posiekaną czuszką. Odstawiamy na 10 min., aby sos się przegryzł. W przypadku zbyt gęstej konsystencji, dolewamy odrobinę białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą i pieprzem.